В навечерието на деня, в който се навършват две години от

...
В навечерието на деня, в който се навършват две години от
Коментари Харесай

Две години война в Украйна: Как оцеляват децата на фронтовата линия и как ги посрещаме у нас

В навечерието на деня, в който се навършват две години от офанзивата на Русия над Украйна - 24 февруари, обръщаме взор към живота на децата във време на война.

В регионите на първа линия децата са принудени да прекарват 5000 часа, или близо 7 месеца, в бомбоубежища подземен, демонстрират данни на УНИЦЕФ. Това могат да бъдат изби или метростанции.

Войната оставя доста фамилии без отопление и достъп до вода и електричество, което ги принуждава да търсят леговище в студени и влажни изби.

„ Войната в Украйна разруши детството, душeвността и образованието на децата “, споделя изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

„ Децата са претърпели две години на принуждение, изолираност, разлъка със фамилиите, загуба на близки, разселване и спиране на учебното обучение и опазване на здравето. Те имат потребност да се постави завършек на този призрачен сън “, приканва още тя.

Негативните последствия върху нежната детска душeвност към този момент са налице. Проучването на УНИЦЕФ демонстрира, че всяко едно от пет деца има натрапчиви мисли и изпитва безпокойствие.

Три четвърти от децата и младежите на възраст от 14 до 34 години споделят, че се нуждаят от прочувствена или психическа поддръжка. По-малко от една трета обаче са потърсили помощ.

В цялата страна 40% от децата нямат достъп до обучение заради неналичието на уреди. В регионите, които са по-близо до фронтовата линия, това са половината от децата, които вървят на учебно заведение.

Последните данни демонстрират, че спрямо 2018 година пропуските в образованието се равняват на две изгубени години в четенето и една в математиката.

Положението у нас

От началото на войната в Украйна в България са влезнали повече от 2 милиона души, които бягат от спора. Към средата на февруари 2024 година у нас остават повече от 53 322 украински бежанци.

В центровете за протекция и подкрепа в България през миналата година са признати над 80 000 украински деца и хора, които се грижат за тях. Центровете се наричат „ Сини точки " и все още са в София, Русе, Варна, Бургас и Добрич. 

Те отпускат филантропични помощи за бежанците, обезпечават психологична и обществена поддръжка и оказват помощ за записването на децата в образователни заведения у нас, където да продължат образованието си. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР